Paarden en osteopathie

Paarden kunnen door allerlei oorzaken even wat minder goed presteren. Soms is de vinger er niet precies op te leggen maar voel je als eigenaar dat het paard niet helemaal goed in z'n vel zit en soms is het duidelijk te zien doordat het paard bijvoorbeeld onregelmatig loopt. Een kreupelheid zie je vaak aan een been, maar daar ligt de oorzaak lang niet altijd. Vaak ligt de oorzaak in de rug, door blokkades in de wervelkolom kan een paard onregelmatig of zelfs kreupel gaan lopen. Maar kreupelheden zijn niet de enige reden om een osteopaat naar het paard te laten kijken, denk ook aan moeite met buigen naar een kant, ongelijke bespiering, gevoeligheid bij het poetsen, staken of weigeren, moeilijk drachtig worden, etc.

Paarden behandel ik op locatie. Een paard moet droog, niet bezweet en enigszins schoon zijn, zodat ik eventuele warmte verschillen en spierspanningen zo goed mogelijk kan voelen. Met zachte technieken verhelp ik eventuele blokkades. Mocht er erg veel spierspanning zijn, dan kan ik dit eventueel nog met dry needling verhelpen. Een behandeling duurt ongeveer 30 - 45 minuten. Vaak is 1 behandeling voldoende, soms is een vervolgbehandeling nodig. Het kan tot 6 weken duren voor u het volledige effect van de behandeling ziet. 

Na behandeling heeft uw paard enkele dagen rust nodig. Hij moet opnieuw in balans komen, wennen aan het feit dat hij weer soepel en los is. Soms loopt het paard enkele dagen zelfs iets slechter, schrik hier niet van, dit komt goed.  

Als u uw paard preventief laat behandelen, dan is vaak 1 behandeling voldoende. Als u uw paard laat behandelen omdat er klachten zijn zoals onregelmatigheid, dan kan het zijn dat 1 behandeling niet voldoende is en dat uw paard nog nabehandeld moet worden. Preventie is het beste, laat uw paard elk jaar of elk half jaar nakijken door een osteopaat.