Osteopathie en chiropractie zijn allebei een holistische geneeswijze waarbij het lichaam geholpen wordt om zichzelf te helen. Het lichaam heeft immers een zelfgenezend vermogen maar soms moet dit even geholpen worden. 
Dit wordt bereikt door het verhelpen van blokkades. Deze blokkades kunnen in de wervelkolom aanwezig zijn, maar ook organen kunnen geblokkeerd zijn in hun beweging en daardoor in hun functie. De chiropractie richt zich uitsluitend op blokkades in de wervelkolom en ledematen, de osteopaat voelt ook naar blokkades tussen organen en naar spanningen in het bindweefsel (fascia). 

Door het toepassen van verschillende, zachte, technieken en door te manipuleren, kunnen deze blokkades gemakkelijk verholpen worden. Als gevolg van de blokkade is de bloedtoevoer naar een bepaald lichaamsdeel verminderd en is de spierspanning verhoogd. Door het verhelpen van de blokkades neemt de bloedtoevoer weer toe en normaliseert de spierspanning. Een goede doorbloeding is essentieel voor een goede lichaamsfunctie. Bij blokkades tussen wervels van de wervelkolom kunnen de zenuwen die daar lopen wat bekneld of geïrriteerd raken en dit kan ook verholpen worden door de blokkade te verhelpen.

Osteopathie en chiropractie richten zich niet op het probleem, maar op de oorzaak. Als alleen het probleem wordt aangepakt, maar niet de oorzaak, zal het probleem binnen korte tijd weer terugkomen. 

Preventie is het beste, laat uw paard of hond elk jaar of elk half jaar nakijken door een osteopaat.